• Daphne de Vries
    [Typo]grafisch ontwerper & oprichter Bureau Merkwaardig
Ik ben opgegroeid in de boekwinkel van mijn ouders in Amsterdam. Of daar de voorliefde voor taal en (typo)grafische vormgeving is ontstaan, of dat het constant omgeven zijn door boeken dat enkel heeft versterkt, is onduidelijk. Zeker is dat de fascinatie voor woord en beeld en de combinatie daarvan mijn ontwikkeling heeft bepaald.
Opleiding
Ik heb me na het Barlaeus Gymnasium breed georiënteerd en mijn eigen curriculum samengesteld op verschillende opleidingsinstituten: zo heb ik Grafisch Ontwerp, Nederlands, Art Direction, Kunstgeschiedenis, Roemeens, Archeologie, Book Design, Type Design en Antieke Wijsbegeerte be- of gestudeerd.
Jazz, poëzie en literatuur
Om mijn geestelijke en creatieve ontwikkeling te kunnen financieren ben ik een tijd lang NT2-docent geweest. In Brussel gaf ik les aan Franstalige Belgen, aan bankdirecteuren en postbodes. Later heb ik dat een aantal jaar voortgezet in Amsterdam bij UvA Talen. Tot ik tegen Theater de Roode Bioscoop aanliep. Daar heb ik mij een decennium lang ingezet en ben ik samen met Felix Strategier verantwoordelijk voor de transitie van zaaltje met potentie tot het eigenzinnige podium dat het nu is dat ruimte biedt aan jazz, poëzie en literatuur in de breedste zin. Ik heb daar tien intense maar fantastische jaren beleefd.
Bureau Merkwaardig
Naast mijn werkzaamheden voor het theater bewandelde ik al die jaren gelijktijdig ook een ander pad: sinds 2008 opereren Anouk de l'Ecluse en ik als creatief duo. In die hoedanigheid hebben wij allerlei avonturen beleefd en in de loop der tijd verschillende gedaanten aangenomen om onze gezamenlijke creativiteit handen en voeten te geven. Dat heeft uiteindelijk geleid tot Bureau Merkwaardig zoals het nu is: een inhoudelijk en creatief ontwerpbureau. Gespecialiseerd in het visueel vertalen van de kern van een creatief probleem. Daar kan van alles uit voortkomen: boeken, websites, typografische projecties, theatervoorstellingen, artistieke onderzoeken en meer. Altijd met grafisch ontwerp en typografie als middel. Onze opdrachtgevers komen door interesse en netwerk voornamelijk uit de wereld van cultuur, educatie en wetenschap.
Typografie
Ondertussen heb ik me verder gespecialiseerd in het ontwerpen van boeken en letters door twee opleidingen te volgen aan het Plantin Instituut voor Typografie te Antwerpen: Expert class Book design en Expert class Type design (beide met onderscheiding afgerond). Mijn eigen lettertype Philosophie de la Frisonne komt voort uit deze opleiding. Een revival van een 16e-eeuwse letter op basis van historisch materiaal uit het Museum Plantin Moretus, aangevuld met hedendaagse elementen als bold en cursief. Om te ervaren welke moeilijkheden boven tafel komen als je scripts met verschillende typografische kenmerken wilt combineren, maar toch een onderling verband wilt bewaren, vulde ik het aan met klassiek Grieks. Ik kan nog jaren doorsleutelen deze letterfamilie blijven uitbreiden.
Toekomst
Begin 2018 hebben Anouk en ik alle andere activiteiten afgestoten om ons volledig te kunnen richten op de ontwikkeling van onze ontwerppraktijk. Vanaf 2023 richten we onze samenwerking weer net wat anders in. We werken nog wel samen aan een aantal projecten, maar zakelijk gaan we een andere richting op. Anouk gaat buitenshuis rondneuzen en ik zal het ontwerpbureau voortzetten en verder ontwikkelen en daarnaast meer ruimte inlassen voor projecten die inhoudelijk en creatief bijdragen aan mijn artistieke identiteit en positie als typografisch ontwerper.