uitgeverij potemkin
Una Certa Idea
Een bundel essays voor classicus en cultuurhistoricus David Rijser ter gelegenheid van zijn afscheid aan de UvA. Hij blijft in Groningen nog als bijzonder hoogleraar Antiekenreceptie actief, maar dit was een mooi moment om terug en vooruit te blikken. De studie van de klassieken omvat meer dan alleen het lezen van teksten en het kijken naar overblijfselen uit de oudheid. Receptieonderzoek, een vitaal onderdeel daarvan, is de wetenschappelijke discipline die zich bezighoudt met kruisbestuivingen tussen het antieke verleden en diverse latere ‘hedens’, tot vandaag aan toe. Niet alleen het verleden, maar ook het heden zelf wordt door receptieonderzoek scherper zichtbaar. Deze 18 essays behandelen elk op eigen wijze dit thema.
Bureau Merkwaardig gaf vorm aan dit project en bedacht om die kruisbestuiving, de wisselwerking tussen het heden en verleden, het veranderen van perspectief, het verschuiven van kaders en interpretatievensters, door te vertalen in de vormgeving, om de essays niet in een dikke bundel samen te brengen, maar elke bespiegeling afzonderlijk te behandelen.

Zo kan de lezer de essays in willekeurige volgorde leggen, zelf verbanden zoeken en op een speelse manier een gevoel krijgen voor het vakgebied.
Omdat elk essay op zichzelf staat, zijn ze vormgegeven als losse boekjes en heeft elk essay een uniek omslag met een citaat uit de tekst als teaser. Daarnaast zijn ze ook onlosmakelijk een onderdeel van een groter geheel, daarom loopt de paginanummering door.

Het lettertype Philosophie de la Frisonne is een revival-project van Bureau Merkwaardig, gebaseerd op een lettertype uit 1578 uit de drukkerij van Plantijn. Het past gezien de vele uitbreidingssets waaronder het klassiek Grieks en de inhoud van deze bundel als gegoten.

Specificaties


2021

Una Certa Idea

Liber Amicorum

Uitgeverij Potemkin


Schrijvers

Piet Gerbrandy, Rutger Allan, Willem van Maanen, Burcht Pranger, Allard Schröder, Koen Ottenheym, Edwin Rabbie, Ingrid Rowland, Piet Schrijvers, Leen Spruit, Rob de Jong, Christiaan Caspers, Arnold Heumakers, Eric M. Moormann, Diederik Burgersdijk, Raphael Hunsucker, Wim Verbaal, Charles Martindale


Eindredacteur, samensteller en voorwoord

Uitgeverij Potemkin

Stephen van Beek & Philip van Reeuwijk


Ontwerp & productie

Bureau Merkwaardig

Anouk de l'Ecluse & Daphne de Vries


Drukwerk

Pantheon Drukkers


Afmetingen

cassette: 155 x 222 x 48mm

essays: 155 x 220mm


Font and foundry

Hoofdlettertype: Philosophie de la Frisonne #2 - Daphne de Vries

Omslagen essays: Neuzeit Grotesk URW Type


Aantal pagina's

396


Oplage

200


Publicatiedatum

25 september 2021


ISBN

9789090351674


Papier

Binnenwerk: 115 grams Lessebo Design White

Wikkel: 140 grams Woodstock (Betulla, Noce, Camoscio, Grigio) /

Self cover: 115 grams Lessebo Design White /

Cassette: 440 grams Lessebo Design White


Bindwijze

geniet gebrocheerd (zwarte nietjes)