type design
Philosophie de la Frisonne

Philosophie de la Frisonne is het lettertype dat Daphne de Vries in het kader van de Expert class Type design aan het Plantin Instituut voor Typografie te Antwerpen startte onder begeleiding van Frank E. Blokland. Het is een revival van een 16e-eeuwse letter, de Philosophie Romaine of Small Pica (ca. 1578) van de stempelsnijder Hendrik van den Keere (ca. 1540 - 1580), aangevuld met hedendaagse elementen (bold, cursief en Grieks).

Philosophie de la Frisonne werd voor het eerst gepubliceerd in het proefschrift
Metaphor in Herodotus Histories van promovenda Aniek van den Eersten (boekontwerp Bureau Merkwaardig). Met gouden Griekse letters op het omslag en een typografisch uitgebreid binnenwerk (Latijns alfabet, klassiek Grieks alfabet, superscript, klein kapitalen, allerlei varianten van cijfers, leestekens etc. en een groot deel ook nog in bold en cursief), is het proefschrift tevens een volwaardige type specimen geworden.

Lees hier meer over het project Metaphor in Herodotus Histories.
De tweede publicatie dat gezet is in dit lettertype , is de essaybundel Una Certa Idea een Liber Amicorum voor David Rijser ter gelegenheid van zijn afscheid aan de Universiteit van Amsterdam. Deze 18 essays behandelen elk op eigen wijze het thema antiekenreceptie. Gezien de vele uitbreidingssets waaronder het klassiek Grieks en ook het onderwerp van deze bundel past het als gegoten.Lees hier meer over het project Una Certa Idea.
De vorderingen van het ontwerpproces kunnen worden gevolgd op de projectwebsite van Daphne de Vries.