book design
Kijkverdriet
'De donkere, stugge massa van sparren en struiken ontneemt je alle zicht. Je ruikt er vooral de stikkende geur van hars.'

Opdracht in het kader van de Expert Class Book Design aan het Plantin Instituut voor Typografie te Antwerpen


Grafische afwerking

Het kijkverdriet ligt besloten in de verhalen. Om die te lezen moet je iets kapot maken, iets privaats lezen. Daarna kan je niet meer terug. Om die reden zijn de verhalen ingepakt in vellen die je moet openscheuren.

Onverbiddelijk. Je bent voorgoed besmet met kijkverdriet. De vellen zijn voorzien van een microperforatie, opdat de vellen gemakkelijk openscheuren. Ze vellen zijn van muscat, een mooi contrast met de zwarte letters en blauwe omslag.


Formaat

Het formaat van dit boek is een standaard formaat (125mm x 200mm) en qua omvang in verhouding met de hoeveelheid tekst van de verhalen. Ik wilde de verhalen recht toe doen, door een klein, mooi boekje te maken.


Bindwijze

Het boek is gelijmd. Het was niet mogelijk om het te naaien omdat de hoofdstukken ingepakt zijn met een ander soort papier, waardoor er met losse bladen moest worden gewerkt en niet met katernen.


Binnenwerk

Het binnenwerk is redelijk sober vormgegeven om zo een relatieve afstand te creëren tot de intieme tekst. Maar de tekst wringt ook. Het is dicht op de huid geschreven en hier en daar ongemakkelijk. Dat gegeven is in de hoofdstuktitels gebruikt door de titels van de pagina’s af te laten lopen en over twee pagina's. Je moet de pagina omslaan om de hele titel te kunnen lezen. Lichtelijk ongemakkelijk, net als de verhalen zelf.


Omslag

Het omslag is een soft cover met als illustratie alle hoofdstuktitels over elkaar heen gerangschikt, refererend aan het oog dat kijkt, de lezer in dit geval. De blauwe kleur is gekozen om de sfeer van afstand, melancholie, natuur, puurheid.

Specificaties


Titel

Kijkverdriet


Auteur

Bart Meuleman


Verschijningsdatum

mei 2016


Fotograaf

Paul Verrept


Drukkerij (printwerk)

Pantheon Drukkers


Binderij

Agia & van Lith, Amsterdam


Papier binnenwerk

Romandruk 80gr.


Papier omslagen hoofdstukken

Muscat, 10 gr


Papier omslag

Sunken Lynx Rough


Bindwijze

Gelijmd


Formaat

125mm x 200mm


Aantal pagina’s

60


Fonts

Lettertype binnenwerk Adobe Source Sans Pro 9/13,2

Lettertype hoofdstuktitels Adobe Source Sans Pro variërend

Lettertype omslag Adobe Source Sans Pro variërend


Kleur omslag

C84 M29 Y0 K50


Ontwerp & productie

Bureau Merkwaardig

Daphne de Vries