Research project
De verwarring van Antonio Pigafetta
De verwarring van Pigafetta is een intrigerend verslag van een avontuurlijke reis op weg naar een bestemming die niet bestaat.

Wanneer je rondom de aarde reist, ontkom je er niet aan: uiteindelijk verlies je een hele dag óf je wint er een. Dit vreemde fenomeen werd voor het eerst aan den lijve ondervonden toen de leden van de expeditie van Fernão de Magelhães na de eerste reis rondom de wereld terugkeerden in Spanje (1522). In het scheepslogboek dat werd bijgehouden door Antonio Pigafetta, bleek het bij aankomst een dag eerder te zijn dan op het vaste land: er was een dag verdwenen.


Bureau Merkwaardig besluit de datumgrens te onderzoeken en stuit daarbij op een probleem: er is geen internationale overeenkomst die bepaalt waar deze lijn precies ligt. Dit gegeven vormt het startpunt van een avontuurlijke zoektocht. Anouk de l'Ecluse en Daphne de Vries reizen af naar Parijs en spreken daar de Director of Time die bepaalt hoe lang een seconde duurt. Ze gaan naar Antwerpen om de eerste globe te bezichtigen waar de datumgrens op genoteerd staat en ze spreken cartografen, natuurkundigen, schrijvers, filosofen, wiskundigen, historici en zeelieden over de datumgrens bezien vanuit al die vakgebieden. Maar ook steden als Rome, Luxor en Greenwich worden bezocht, plekken waar de nulmeridiaan gelopen heeft, waar de dag ooit begon. Zo passeren eeuwen geschiedenis de revue en komt een imaginaire lijn tot leven die een grotere rol speelt in het mechaniek van de wereld dan waar een ieder dagelijks bij stilstaat.


Hieronder vind je een poging tot het categoriseren van het immer uitdijende archief van alles dat Bureau Merkwaardig tegenkomt in de zoektocht naar begrip, maar juist telkens meer verwarring brengt.

'He has done going east what he ought to have done going west, and he has done going west what he ought to have done going east'.