sinds 2008
Bureau Merkwaardig
'Beeld dat klopt én intrigeert. Zonder uit te leggen en de boodschap treft altijd doel.' – Coen Simon
Bureau Merkwaardig
Bureau Merkwaardig is een samenwerkingsverband tussen Anouk de l'Ecluse en Daphne de Vries. Een in Amsterdam gevestigd creatief duo, gespecialiseerd in het visualiseren van de kern van een artistiek probleem. Bureau Merkwaardig initieert, ontwikkelt en geeft vorm.

Anouk de l’Ecluse
Na haar opleiding aan de fotografie-afdeling aan de HKU, waar Anouk afstudeerde met o.a. twee experimentele films, vertrok ze naar The Metropolitan Filmschool in Londen. Later volgde ze meerdere collegereeksen en masterclasses gericht op hoe verhalen overeind blijven of veranderen tussen verschillende media. Op dit moment werkt ze naast Bureau Merkwaardig als fotograaf, illustrator en filmmaker en is als docent verbonden aan de Fotoacademie Amsterdam.

Daphne de Vries
Daphne de Vries is (typo)grafisch ontwerper en heeft zich breed georiënteerd en haar eigen curriculum samengesteld op verschillende opleidingsinstituten. Zo heeft Daphne de Vries na het Barlaeus Gymnasium (Amsterdam), Grafisch Ontwerp, Nederlands, Art Direction, Kunstgeschiedenis, Archeologie, Roemeens en Antieke Wijsbegeerte be- of gestudeerd. In 2008 richtte zij samen met Anouk de l’Ecluse Bureau Merkwaardig op, een creatief ontwerpbureau. Daphne de Vries heeft zich verder bekwaamd in het ontwerpen van boeken en letters aan het Plantin Instituut voor Typografie te Antwerpen: Expert class Book design en Expert class Type design. Gebaseerd op zestiende-eeuws historisch materiaal uit het Museum Plantin Moretus ontwikkelde ze een eigen hedendaags lettertype: Philosophie de la Frisonne.
Anderen over Bureau Merkwaardig
Alles harmonieert geheel vanzelfsprekend in deze compositie van Bureau Merkwaardig. Er wordt gejongleerd met contrasten, maar het resultaat is zowel hedendaags als klassiek van snit: il faut le faire. Een boek dat respect afdwingt en zuivere stielkennis verraadt.

Fragment uit het Juryrapport Best Verzorgde Boeken

Boekontwerp Via Roma; Willemijn van Dijk

Geweldig inspirerend. Poëzie, muziek en grafisch ritme. Dit zou Van Ostaijen zeker ook fijn hebben gevonden.
Nelleke Noordervliet
Voorstelling Paul van Ostaijen met live typografie
Your project looks more than interesting... A great subject for discussion under so many angles!
Elisa Felicitas Arias - Director of Time; Bureau International des Poids et Mesures
De verwarring van Antonio Pigafetta
Wat een bijzonder project, ik had er nog nooit van gehoord, en heb toch menig boek over de tijd gelezen.
Joke Hermsen - Schrijver en Filosoof
De verwarring van Antonio Pigafetta
Fantastisch! Wat een ontzettend tof project!
Christiaan Triebert - Bellingcat
De verwarring van Antonio Pigafetta
Een doordachte uitgave, die recht doet aan de cultuurhistorische en literaire waarde van Pinokkio.
Trouw
Boekontwerp De avonturen van Pinokkio; Collodi